David Dalmau culmina el domini del Coluer al Trofeu Sant Sebastià

10/02/2013

El corredor sub23 David Dalmau, del Coluer Bicycles, la marca del Club Ciclista Campclar, és el primer líder de la 27a edició de la Challenge de la Canonja, després de guanyar aquesta tarda el trofeu Sant Sebastià, de 85 quilòmetres i la primera de les tres competicions d’un dia que inclou la general de la Challenge. Dalmau va ser la punta de llança d’un  equip tarragoní que va dominar la prova com va voler, des del principi fins al final. De fet, el guanyador no va haver ni d’esprintar, perquè els seu tres companys d’escapada portaven el mateix mallot, i ell va ser l’ escollit per l’equip per posar-se el primer jersei groc de líder de la cursa social canongina i apuntar-se el trofeu Sant Sebastià, en què el gran absent va ser finalment el guanyador de la Challenge del 2012, Jordi Cervantes, del CKT.
La climatologia encara va respectar el pilot, finalment de 180 corredors, i el vent no va bufar tan fort com en les darreres setmanes al Tarragonès, tot i que quan ho feia era ben fred. Els corredors s’ho van agafar amb una mínima calma de sortida quant als intents d’escapada, però ja en el quilòmetre 7 va aparèixer el dinamitzador de la cursa, Francesc Gironès (Coluer), que ho va provar en solitari abans de configurar, després de passar per Constantí, una primera fuga de quatre ciclistes, junt amb el seu company d’equip Víctor Moreno, José Mari Benítez (Biketraining) i el veterà Federico Olmedillas (Galvesport), que s‘acabaria imposant en la categoria de veterans 50. Aquests quatre van arribar a tenir 45 segons entre Vilallonga i la Selva del Camp, però en arribar a la carretera C-14 Olmidelllas, primer, i Benítez, després, ho van haver de deixar córrer, i a l’ inici de la pujada al coll de la Batalla ja hi havia capçalera exclusiva del Campclar.  A sobre, del grup principal van saltar dos més del bloc tarragoní, Dalmau i Francesc Guerra, mentrestant una caiguda trencava el pilot en diversos grups.
El Coluer Bicycles encara es va permetre el luxe de fer passar el sub23 Víctor Moreno, la seva aposta a la classificació de la muntanya, primer pel coll puntuable i després canviar de peça a l’escapada, a la qual es va incorporar, en el lloc de Moreno, el terrassenc Airán Fernández, que va assumir bona part del pes de la fuga durant els quilòmetres següents. El resultat va ser que la diferència va passar de poc més de 15 segons pel primer pas per Vilaplana al minut i 20 segons amb què els de davant van tancar el tram decisiu entre les Borges del Camp i Alforja. Un altre pas per Vilaplana i la baixada fins a la Canonja ja va ser un espectacle dels quatre capdavanters, que encara van ampliar el marge i, ben coordinats, no van permetre que la diferència baixés fins que la cursa es va apropar de nou a La Canonja. Airan Fernández va entrar segon i Francesc Guerra, tercer.
Ara caldrà veure com gestiona el Campclar la general, ja que en l’etapa definitiva de la Challenge, el trofeu d’Hivern del dia 23, coincideix amb una prova de la copa Espanya en què el Coluer Bicycles voldrà enviar alguns dels millors corredors que van brillar ahir en l’arrencada de la Challenge.

Text: Oscar Messeguer (Taller comunicatiu Origen)