Marc Zafra es proclama campió d’Espanya júnior en ruta

07/07/2024
Federació

Marc Zafra es proclama campió d’Espanya júnior en ruta

El ciclista català Marc Zafra s’ha coronat com a nou campió d’Espanya en ruta de categoria júnior en un Campionat d'Espanya Júnior d’altíssim nivell de la selecció catalana disputada aquest diumenge 7 de juliol a Avilés (Astúries). El combinat català, que ha controlat els tempos de la carrera, també ha situat Martí Gozalbo i Adrià Pericas entre els 7 primers de la prova i s’ha emportat també la classificació per equips.

El Campionat d’Espanya júnior en ruta tancava aquest diumenge 7 de juliol quatre dies de competició a Avilés, amb la disputa també dels Campionats d’Espanya Escolars en els quals la selecció catalana ha tingut una presència destacada en el medaller. La prova júnior en línia presentava un recorregut trencador, amb 83 quilòmetres a la versió femenina i 136 a la masculina i ni un metre de descans. La sortida i l’arribada estaven situats al Centre Niemeyer de la localitat asturiana.

A la prova masculina, la selecció catalana es presentava com a equip a batre amb un conjunt d’alt nivell i ja des dels primers quilòmetres buscava el protagonisme amb un atac en solitari d’Aran Boix i més endavant també ho provava Unai López. A l’equador de la carrera es formava finalment l’escapada bona del dia i Marc Zafra formava un sextet capdavanter juntament amb Eleazar Jiménez (Madrid), Ibai Villate (Euskadi), Iker Díaz (Cantàbria) i Toni Ramírez i Óscar Orts (València).

El grup capdavanter ha arribat a comptar amb un minut i mig de marge sobre els perseguidors, però els atacs a la part decisiva de l’etapa han reduït l’avantatge a només 20 segons. Adrià Pericas ha intentat en diverses ocasions marxar del gran grup per enllaçar amb els capdavanters, però no ha pogut trencar la carrera i la falta d’entesa en el grup perseguidor ha permès que els escapats es juguessin la victòria. En el tram final, el grup capdavanter s’ha reduït a quatre unitats amb Zafra, Jiménez, Villate i Orts, que també ha acabat cedint.

Després d’una carrera molt sòlida a l’escapada i amb Pericas i Martí Gozalbo controlant el grup perseguidor, Marc Zafra ha aconseguit imposar-se amb superioritat a l’esprint i ha aconseguit el títol de campió d’Espanya júnior per davant d’Eleazar Jiménez i Ibai Villate, que han completat el podi. Martí Gozalbo ha saltat del grup perseguidor a falta de deu quilòmetres i ha aconseguit una meritòria cinquena posició final, mentre que Adrià Pericas ha estat finalment 7è. També han completat la carrera Pol Ballesteros (22è), Unai López (42è), Iván Roure (46è), Sergio Gámez (52è) i Aran Boix (57è).

Amb la victòria a la prova en ruta, Marc Zafra ha tancat una setmana històrica per al ciclisme català, que ja havia aconseguit la victòria a la prova contrarellotge de la mà d’Adrià Pericas. El ciclisme català demostra d’aquesta manera un futur prometedor que també s’ha mostrat, a les categories inferiors, amb uns grans resultats als Campionats d’Espanya Escolars.

Prèviament s'havia disputat en el mateix escenari la prova en ruta femenina, a la qual la selecció catalana s'hi presentava amb Ainara Inarejos i Laura Martínez. La carrera ha estat molt intensa i disputada des dels primers compasos, amb un ritme alt que a la pujada a l'Alto de Robledo deixaria el grup en tan sols 15 unitats. Les dues corredores catalanes han rodat en un grup perseguidor i han acabat la prova en 30a i 31a posició respectivament, a 6'52'' de la vencedora Paula Ostiz (Navarra). 

Foto: RFEC