Les Grans Clàssiques es decideixen el mes de juliol

27/06/2024
Carretera

Les Grans Clàssiques es decideixen el mes de juliol

El principal calendari català de carretera en categoria elit masculina es decidirà en un mes de juliol molt atapeït de competició. Les Grans Clàssiques - 8è Trofeu Joan Casadevall arrenquen aquest diumenge a Sant Pere de Perafort quatre setmanes de competició amb cinc proves puntuables. Un estiu més carregat que mai que serà clau per a la classificació final del calendari i el deixarà pràcticament decidit.

Després de les cinc primeres proves, el domini rus ha estat notable amb victòria d’Ivan Smirnov al doblet sabadellenc d’inici de temporada, Lev Gonov a la Klassika d’Olot i Vlas Shischkin al Gran Premi d’Òdena, però la falta de regularitat de tots ells i també d’Arnau Solé, vencedor a la Clàssica Isaac Gálvez, ha deixat el liderat provisionalment en mans de Daniel Artero. Ivan Smirnov no ha tornat prendre part del calendari després dels triomfs consecutius al Trofeu Joan Escolà i al Campionat de Sabadell, Lev Gonov només va ser de la partida a Olot i Vlas Shischkin es va citar amb el calendari català només a Olot i Òdena, sent segon i primer respectivament.

Així doncs, la classificació general de les Grans Clàssiques s’està definint per la regularitat i, en aquest aspecte, el tarragonès Daniel Artero (Finisher) és de moment el més destacat. Sempre entre els 15 primers i amb una 7a posició al Trofeu Joan Escolà com a resultat més destacat, el ciclista de la cantera de Kern Pharma lidera amb 254 punts, 16 més que Aleix Sierra i 30 més que Tristan Cardew, que es va perdre la Clàssica Isaac Gálvez quan era líder de les Grans Clàssiques.

La propera cita serà aquest diumenge 30 de juny al 57è Gran Premi Sant Pere, una cursa ràpida i exigent, i el calendari continuarà amb el 54è Trofeig Abelard Trenzano de Sant Jaume dels Domenys el 6 de juliol i el 43è Critèrium del Vallès a Mollet el diumenge 7 de juliol. Per a totes dues cites es tancaran les inscripcions el proper dimarts 2 de juliol. Una setmana més tard, el diumenge 14 de juliol, arribarà la 7a Clàssica Xavi Tondo i el 21 de juliol es tancarà el tram més carregat de calendari amb el Trofeu Sant Jaume dels Domenys, que celebra la 50a edició.

Cada una de les proves repartirà 100 punts per a la general de les Grans Clàssiques al vencedor, amb la qual cosa la general encara està molt oberta i es pot decantar a favor de qualsevol dels participants. Després del Tourmalet de juliol, la 73a Volta Ciclista al Montsià i el 55è Trofeu Sant Bertomeu, al setembre, i la 5a Gran Clàssica Modest Capell, a l’octubre, acabaran de decidir el vencedor final.

Qui s’aconsegueixi alçar amb el títol de les Grans Clàssiques - 8è Trofeu Joan Casadevall prendrà el relleu d’Edgar Curto, que en va ser el vencedor el 2023 i a continuació va fer el salt a les categories UCI de la mà de l’Illes Balears – Arabay Cycling. Abans, el calendari català havia anat a mans de corredors del nivell de Marc Brustenga, Benjamí Prades o David Gómez.

Palmarès de les Grans Clàssiques - Trofeu Joan Casadevall:

  • 2023: Edgar Curto
  • 2022: Benjamí Prades
  • 2021: David Gómez
  • 2020: David Gómez
  • 2019: Marc Brustenga
  • 2018: David Gómez
  • 2017: José Alcaina

Foto: Xevi Planas / FCC