La 11a Marxa Jufré Riuprimer torna a viure una festa del ciclisme

02/06/2024
Cicloturisme

La 11a Marxa Jufré Riuprimer torna a viure una festa del ciclisme

Un total de 794 ciclistes han estat fidels a la cita i han participat aquest diumenge, 2 de juny, a l’11a edició de la Marxa Jufré Riuprimer, organitzada pel club Vic-ETB, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer i la direcció tècnica de Jufré Cycling, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Els participants han arrencat a les 8 en punt del matí, des de la plaça de Santa Eulàlia de Riuprimer, i han començat a arribar a la meta, ubicada al costat del pavelló de la mateixa localitat, a quarts de 12. Després, dinar popular de germanor al poliesportiu. La marxa ha comptat amb el suport d’uns 150 voluntaris i unes 50 empreses, que s’han fet càrrec de tot l’esdeveniment. Jufré els ha agraït la seva col·laboració, sense la qual “no s’hagués pogut celebrar la prova”. 

Només hi ha hagut un incident remarcable, la caiguda d’un ciclista, que ha hagut de ser traslladat a l’Hospital de Vic amb politraumatismes, segons ha explicat el director tècnic de la cursa Josep Jufré en finalitzar la prova. Tot i les males previsions, no hi ha hagut pluja i els ciclistes han pogut gaudir d’un dia fresquet a primera hora però amb bones estones de sol durant tot el matí.

Un circuit espectacular i exigent
Els ciclistes han gaudit d’un recorregut espectacular però exigent alhora: un de curt de 111 km, amb cinc ports de muntanya i un desnivell de 1.731 metres; i un de llarg per als més agosarats, amb 154 km, set ports i 2.445 metres. Els participants s’han endinsat per les comarques d’Osona, el Berguedà, el Bages i el Lluçanès, amb punts destacats, com la Trona, Alpens, la pujada d’Oristà cap a Fontfreda, la Riera de Merlés o les rampes de la Serra de Degollats, entre d’altres. Un total de  458 ciclistes han corregut el trajecte llarg i 336 el curt.

La prova ha comptat amb la participació de ciclistes i esportistes il·lustres.  Exciclistes professionals, com Melcior Mauri i Israel Núñez; el pilot del Dakar Joan Font i la recent guanyadora de l'Ironman de Sud-àfrica, Marta Sánchez (extriatleta del club Vic-ETB), entre d’altres, com el xocolater Lluc Crusellas.

També hi han participat ciclistes professionals en actiu, com Jofre Cullell (BTT i ciclocròs); Léster Fernandez, ciclista cubà que viu a Catalunya, de l’Equip KH7 i amb un 81% de discapacitat i que va aconseguir  acabar fa només unes setmanes la prestigiosa Titan Desert; i Martí Márquez, de l’equip Kern Pharma, que precisament ha estat la persona homenatjada enguany a la prova. Márquez, nascut a Llinars del Vallès, ha canviat la residència fa poc i ha vingut a viure amb la seva parella a Santa Eulàlia de Riuprimer, on ha trobat “un entorn adequat” per al ciclisme i una “tranquil·litat” que li encanta.

I també Arnau Gilabert, de l’equip Arabay de les Illes Balears.El ciclista, natural de Folgueroles i de 21 anys, ha estat el primer en creuar la meta en el recorregut llarg i ha aturat el cronòmetre en 4 hores, 13 minuts i 55 segons.  Gilabert havia participat a la marxa feia molts anys, quan era cadet. “És una prova molt divertida, un entrenament de qualitat”, ha declarat tan bon punt ha creuat la meta.

De la primera a la sisena vegada
Els participants s’han mostrat molt contents en finalitzar la prova. Lídia Rubio, de Sant Andreu de la Barca, ha debutat enguany a la marxa  amb l’equip ciclista de la seva ciutat, que ve cada any. Tenia intenció de fer el recorregut llarg, però al final s’ha quedat amb el curt, no s’ha acabat d’atrevir. Els llocs que més li han agradat han estat “el primer i l’últim port” (la Trona i Fontfreda).

També han fet el recorregut curt en Manuel, en Roger i en Rubén, de l’equip ZASS-K de Terrassa. L’any passat van venir una desena de ciclistes d’aquest club del Vallès i aquesta any la xifra s’ha enfilat fins a la vintena llarga. “És una marxa que no està massificada, a prop de casa. Repetim perquè ens agrada”, diu en Manuel. En Francisco Vallirana, del Club Ciclista Blandense de Blanes, ha apostat pel recorregut llarg. És la sisena vegada que fa la marxa: “És molt bonica. Ens agrada tot: el recorregut, la gent, els voluntaris, els avituallaments...".

Fotografia: Photoadventure / Jufré Cycling