Katrine Aalerud (Movistar Team), la més ràpida a la 2a edició de la reVolta

31/05/2021
Carretera

Katrine Aalerud (Movistar Team), la més ràpida a la 2a edició de la reVolta

Katrine Aalerud (Movistar Team) va ser aquest diumenge la vencedora de la segona edició de la reVolta, la cursa femenina organitzada per la Volta Ciclista a Catalunya amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, localitat que ha estat el punt de sortida i arribada de la prova aquest matí d'una cursa de 97 quilòmetres d'exigent recorregut amb les dos dificultats muntanyoses de l'alt de la Capçuda i l'alt de la Creu d'Aragall. Un pas endavant en la cursa i el calendari femení català, en un dia en què Mireia Benito (Massi-Tactic) va signar un gran quart lloc que li fa consolidar el liderat de la Copa Catalana de fèmines, que ahir vivia la seva tercera cita puntuable de la temporada.

La corredora noruega va creuar la línia de meta de la seva compatriota Vita Heine (Massi-Tactic) i la russa Anna Baidak després d'un emocionant esprint final entre les tres corredores. Per equips, el primer lloc ha estat per l'equip UCI català Massi-Tactic, seguit pel Movistar Team i el Laboral Kutxa-Fundación Euskadi.  

Després d'uns primers quilòmetres amb el pilot agrupat, a partir del km 15 ja es va formar un primer grup d'escapades, amb vuit equips representats i la presència de les principals candidates al triomf, com Katrine Aalerud (Movistar), Alicia González (Movistar), Vita Heine (Massi-Tactic), Patricia Ortega (Massi Tactic), Agua Marina Espínola (Massi-Tactic), Agnieta Francke (Farto-BTC) o Lija Laizane (Eneicat-RBH Global). El primer punt destacat de referència del recorregut estava situat a Piera (km 33), amb el primer esprint intermedi que Heine ha traspassat en primer lloc, seguida de González i Espínola. Però ha estat la corredora basca del Laboral Kutxa-Fundación Euskadi Usoa Ostolaza qui ha provat sort escapant-se en solitari i arribant a disposar d'una diferencia d'1:50 respecte al grup perseguidor, format per 14 unitats. 

 Ostolaza ha estat la primera en coronar l'Alt de la Capçuda (km 52), amb quatre quilòmetre de pujada i un desnivell mitja del 4,2%.  L'aventura de la ciclista basca, però, no ha prosperat i el grup perseguidor li ha anat retallant temps fins a atrapar-la a en afrontar les primeres rampes de l'alt de la Creu d'Aragall (km 67), de primera categoria i principal dificultat muntanyosa d'aquesta segona edició de la reVolta amb 6,7 km de pujada, un desnivell mitjà del 6,2% i un tram que s'enfila fins al 13% de pendent màxim en el seu inici.   Ha estat en aquest punt on s'ha començat a fer la selecció d'aquelles corredores que lluitarien pel triomf. Heine, que ha estat tres vegades campiona nacional noruega, ha estat la primera en coronar l'alt e la Creu d'Aragall, encapçalant un grup capdavanter amb Aalerud, Baidak i l'actual líder de la Copa Catalana, Mireia Benito. 

Precisament, ha estat Benito la primera en creuar el segon i últim esprint intermedi del recorregut, situat a Corbera del Llobregat, ja a només 23 quilòmetres per arribar a la línia d'arribada de Sant Cugat. La previsió d'assistir a un intens final de cursa s'han acomplert, i més quan Anna Baidak ha aconseguit reintegrar-se en el quartet capdavanter. Ha calgut, doncs, arribar a l'esprint final per definir a la vencedora de la reVolta, i la més ràpida en aquests metres finals ha estat Aalerud. Heine, tot i haver de conformar-se amb el segon lloc, ha pogut recollir el premi de la muntanya i dels esprints, mentre que Baidak ha completat el tercer lloc del podi absolut amb la primera plaça de la classificació sub-23.  

La segona edició de la reVolta ha suposat un salt qualitatiu respecte a la primera edició, disputada al 2018 aprofitant la infraestructura de l'última etapa de la Volta pel circuït de la muntanya de Montjuïc. El nivell competitiu s'ha reflectit amb la presència de corredores elit i sub-23 pertanyents a  d'equips tan competitius com el Movistar, inclòs en la màxima categoria del ciclisme femení (UCI WorldTeam). També ha estat nombrosa la representació de Continental Teams –la segona categoria–, com el Massi Tactic, el Team Farto gallec, l'Eneicat-RBH Global lleonès o el Laboral Kutxa-Fundación Euskadi. La representació estrangera ha anat a càrrec del Le Boulou francès i el Macogep Tornatech, ubicat al Canadà però amb arrels franceses.  

2ª reVolta:
1. Katrine Aalerud (Movistar Team) 2:39:12
2. Vita Heine (Massi-Tactic) m.t.
3. Anna Baidak (Eneicat-RBH Global) m.t.
4. Mireia Benito (Massi-Tactic) a 0:01
5. Idoia Eraso (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) a 1:27
6. Jelena Eric (Movistar Team) a 1:27
7. Iris Gómez (Catema.cat) a 2:44
8. Usoa Ostolaza (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) a 4:04
9. Eukene Larrarte (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) a 4:04
10. Alicia González (Movistar Team) a 4:04