Factors de rendiment en el ciclisme: el factor psicològic

30/03/2020
Federació

Factors de rendiment en el ciclisme: el factor psicològic

No tot és entrenament físic en el ciclisme. L’ús disciplinat de la ment ens pot portar més enllà del que la majoria ens podem imaginar. Milions d’esportistes, arreu del món, es preparen a consciència per competir amb un mateix objectiu: GUANYAR! I només guanya un/a! 
 
És per això que hem de buscar tots els elements que tinguem al nostre abast per aconseguir el nostre "màxim rendiment". Independentment de guanyar o no, si aconseguim el nostre màxim rendiment, i ho donem tot, estarem gaudint de les competicions. Aquest ha de ser l’objectiu final, rendint al màxim, arribarà o no la victòria, però estarem aportant tot el nostre esforç i satisfacció amb nosaltres mateixos i amb el nostre equip.
 
El rendiment d’un ciclista esta condicionat per 4 factors:
  • Factor físic
  • Factor tècnic
  • Factor tàctic
  • Factor piscològic
El gran error de la majoria de ciclistes és el de centrar-se només en l’entrenament físic, que és només una part del “Factor Físic”, descuidant els factors tècnic, tàctic, i el més important de tots, l’entrenament psicològic.
 
El més important de tot és treballar per tenir una fortalesa mental, que ens condueixi a la constància, que ens serveixi per afrontar adversitats (mandra, soledat, pluja, fred, derrota, lesions, accidents, crisis, etc...), però sobretot que ens ensenyi a gestionar el patiment en les curses que ens haurem marcat com objectiu per fer un bon paper.
 
Així doncs, el factor físic no és el mes important. Perquè la condició física que podem desenvolupar depèn del continu empeny que exerceix la força mental.
 
Us animem, que aquests dies a casa, tampoc descuideu el factor tècnic i tàctic. Podeu mirar competicions i veure com els equips apliquen les seves tàctiques. També hi ha vídeos de tècnica, amb exercicis interessants, que us poden ajudar durant aquets dies a casa. Però avui us volem escriure sobre el Factor Psicològic i el seu entrenament.
 
TECNIQUES D’ENTRENAMENT MENTAL
L’entrenament mental és allò que tots hem sentit parlar, però en realitat, pocs saben com fer-ho perquè sorgeixin els efectes desitjats: màxim rendiment. Sempre busquem temps per l’entrenament físic, descuidant tota la resta dels altres factors, però ara no tenim excusa! Confinats a casa, tindrem temps per poder dedicar uns minuts i practicar cada dia les tècniques d’entrenament mental.
 
Si agafes l’hàbit de practicar cada dia 15 minutets les tècniques mentals, quan arribin les competicions sabràs visualitzar la teva futura actuació en cursa, no només el dia abans de la cursa, fins i tot aprendràs a relaxar-te en un raconet o mentre escalfes, just 10’ abans de la sortida. I si ho perfecciones fins i tot sobre la línia de meta, a punt de la sortida, sabràs estar amb la ment en calma, apreciant tot el que et rodeja, perquè ho hauràs entrenat tant bé, que el teu cervell ja sabrà què ha de fer, i cada acció en cursa et semblarà més fàcil, doncs haurà estat visualitzada, entrenada, i adaptada a qualsevol adversitat.
Aquest entrenament ha de ser estimulant i gaudir amb ell, serà la senyal que ho estàs fent bé.
 
Les tècniques mentals que haurem d’aprendre i desenvolupar són sis:
  • 1a tècnica: ANÀLISIS DE MOTIVACIONS
  • 2a tècnica: FIXACIÓ D’OBJECTIUS
  • 3a tècnica: RELAXACIÓ CONSCIENT
  • 4a tècnica: VISUALITZACIÓ, ASSAIG MENTAL I CREACIÓ D’IMATGES
  • 5a tècnica: POSADA A PUNT FÍSICA I MENTAL, EXPECTATIVES DE TRIOMF 
  • 6a tècnica: CONCENTRAR-SE EN EL PRESENT, DEIXAR-SE EMPORTAR I ACTUAR
El nostre organisme només és capaç de fer les coses a la perfecció quan actua de forma automàtica, instintiva, subconscient i natural. Si el forcem a fer-ho bé, només ho farà malament! Allò de que: “si no gaudeixes del que fas, no ho facis”, és així! No ens podem forçar a fer res que no ens agradi.
 
Per aconseguir que el nostre cos actuï naturalment i instintivament, és necessari anar entrenant cada tècnica mental, una a una, per gravar d’una manera real en l’hemisferi dret del nostre cervell, el nostre “perfil de màxim rendiment”; per després aïllar-nos i concentrar-nos, per deixar-nos emportar pel “pilot automàtic” (el subconscient).
Podem gravar en el nostre cervell el que volem fer realment bé, per mitjà d’aquestes sis tècniques; fent que el cervell se les “cregui com seves”, com nascut amb elles (com la supervivència). S’ha de fer amb tanta passió, atenció i esforç, que el nostre cervell creurà realment que li va la vida en tot això!
 
L’objectiu de l’entrenament mental és fer que el nostre cos rendeixi al màxim rendiment d’una manera instintiva, sense gairebé sensació d’esforç, creant un estat de facilitat en totes les accions. Cal treballar cada tècnica per ordre, no podem passar a la 2a tècnica sense tenir dominada la primera, i així consecutivament.
 
D'igual manera que busques temps per entrenar físicament i en mantenir en bones condicions la teva bicicleta, també has de dedicar part del teu temps en aprendre aquestes tècniques per mantenir en bones condicions la teva ment. Perquè, no ho oblidis: tot es forja en el cervell.
 
Dominar aquestes tècniques, podrà suposar la diferencia entre 1r o 2n, entre èxit o fracàs, en rendir al 100% o al 90%, o entre la victòria i la derrota.
La 4a Visualització i la 6a amb el Deixar-se Emportar, són les dues tècniques més importants. Si t’esforces, les practiques i les domines a la perfecció, en especial aquestes dues, veuràs com el teu rendiment augmenta de forma espectacular.
Esforça’t en cada una de les tècniques, per ordre de la 1a a la 6a, al igual que ho faries amb el teu entrenament físic. Dedica almenys 10 minuts al dia, amb constància, il·lusió i interès i notareu els avantatges sobre els vostres rivals. 
10 minuts al dia...és molt?
 
Et deixem per començar la 1a tècnica, ja que com hem comentat cal començar a entrenar-les per ordre.
 
1a TECNICA: ANÀLISI DE MOTIVACIONS
  • Queda’t sol, tranquil, estirat al llit o al sofà, i pensa en els motius generals que et fan ser ciclista. Fes una llista de tots els motius, i puntua’ls del 1 al 10. Els que et surtin amb més puntuació, sén els que has de repassar cada dia, et faran millorar el teu rendiment al pensar en ells, perquè t’agraden més, t’estimulen i et costa poc esforç realitzar-los. 
  • Fes el mateix ara, buscant en la teva memòria, aquell dia de glòria, en el que vas sentir-te especialment feliç, per la teva bona actuació, ja sigui una victòria individual o d’equip. Aquell dia que vas sentir “èxtasis” i alegria, per haver fet una actuació realment ben feta i que va donar els seus fruits, amb un gran esforç per part teva. Recorda tot el que puguis d’aquell dia, l’entorn, la família, els companys, l’equip tècnic, les emocions... etc. També del dia abans i dels dies posteriors... com et senties? Què pensaves? Com et va afectar? Què pensaven els altres de tu? Què es forjava en la teva ment? Quins projectes vas marcar-te a partir d’aquí? 
Recorda i busca les respostes, anota-les, escriu també els teus sentiments i els motius per tornar a repetir aquell dia. En trauràs així, les “teves” motivacions per arribar al màxim rendiment. Puntua també aquestes motivacions del 1 al 10. 
Conclusió: recorda cada dia, les puntuacions que tens més altes, i dissenya’t un pla d’acció i una rutina diària, per reviure mentalment les motivacions més fortes que et fan ser ciclista, les que més t’agraden!
 

Comissió Tècnica de la FCC