Després de 27 anys, un altre català s’emporta la Volta

03/05/2010

La primera edició de la Volta a Catalunya al mes de març ha estat tot un èxit i, a més, amb victòria catalana. La cursa més important a nivell internacional del ciclisme català, i de les més antigues a nivell mundial, ha tornat a començar a Lloret de Mar amb una crono individual de 3,6 km que es va endur molt ajustadament Paul Voss (Team Milram), després de millorar en un segon a Levi Leipheimer i, en dos, a Andreas Kloden, tots dos del Radio Shack. A la segona etapa, l’esprinter Mark Cavendish va confirmar el pronòstic i es va fer amb la victòria, repetint triomf després de tres anys.
La tercera jornada, amb doblet català, va ser molt emocionant després que Xavier Tondo (Cervelo) obtingués l’etapa, mentre que Joaquim Rodríguez (Katusha) començava amb el liderat de la cursa, que el va portar a la victòria en la general final. Jens Voigt (Saxo Bank) va guanyar la quarta etapa després d’una llarga jornada d’escapades, i va haver de disputar la victòria amb l’estonià Rein Taaramae (Cofidis). Pel que fa a la cinquena etapa, Davide Malacarne (Liquigas) es va emportar la victória, després de rodar en solitari durant els 20 km finals.
La penúltima etapa de la Volta va arribar a les pendents de Montjuïc sense novetats a la general. Samuel Dumoulin (Cofidis) va ser el guanyador a un esprint molt ajustat entre el seu company Taaramae i Purito Rodríguez. Finalment, a la darrera etapa de la 90º edició de la Volta a Catalunya, l’argentí Juan José Haedo (Saxo Bank) s’imposava a l’esprint al Circuit de Catalunya, a Montmeló, mentre que Joaquim Rodríguez es feia amb la general final de la cursa i donava un pas més en la història del ciclisme català. Xavi Tondo, segon a la general, i Rein Taaramae, tecer, van completar el pòdium final.
Purito, doncs, ja ha encadenat triomfs a les tres grans curses professionals del ciclisme català: a la Volta, a la Setmana Catalana i a l’Escalada a Montjuïc. Això només ho havia aconseguit fins ara Eddy Merckx, Vucente Belda i Alex Zulle. Però, a més, des de la victòria de José Recio al 1983, cap català havia tornat a ha guanyar la Volta a Catalunya.
La Volta a Catalunya s’apropa al seu centenari, i només 16 edicions han estat guanyades per catalans, les quals estan repartides entre nou ciclistes: Mariano Cañardo, Mucio Miguel, Sebastià Masdeu, Joan Martí, Miquel Poblet, Anicet Utset, José Recio i, ara, Joaquim Rodríguez. Entre els tres darrers triomfs ha passat molt de temps. De Utset a Recio pasarien 27 anys, els mateixos que de Recio a Purito. Però de ben segur que per a la propera victòria no haurem d’esperar 27 anys més.